Chang Jiang - китайският двойник на BMW R71

Go down

Chang Jiang - китайският двойник на BMW R71

Писане  xyligan_s_balkan on Нед Юни 21, 2009 6:09 am

До нападението на Германия над СССР през 1941 г. руснаците произвеждат лицензна версия на немските мотоциклети BMW R71, лансирани на руския пазар като М71 (а по-късно и М72).
Скоро след създаването на Китайската народна република през 1949 г. местните полицейски формирования започват да получават от СССР големи партиди от мотоциклетите М72. Това продължава до 1957 г., след което китайците решават да започнат собствено производство на мотоциклети, наречени Chang Jiang (CJ) 750, (което в превод значи "Дългата река"). При първите серии, изработени от компанията Guo Ying Gan Jiang Ji Xie Chang все още използва огромно количество детайли от оригиналните съветски машини, като например калници, рама, колела, стартер, превключватели и т.н. Някои от тях дори разполагат с оригинални двигатели от М72. Съвременната версия на CJ 750, обозначена като М1 фактически представлява почти точно копие на мотоциклета в неговия оригинален вид. Моделът М1М се явява леко подобрена модификация на М1S има двигател с механични клапани.
На външен вид съвременните модели на CJ представляват поразително точно копие на BMW R71, модел 1938 г., но по отношение на механиката са по-близки до съветската версия, която е серозно модернизирана още в първите години от производството си. До края на 70-те години всички модели на CJ 750 са снабдени с 6-волтова ел. система и два почти сходни типа двигатели, първият от които наподобява повече немския оригинал, а вторият е идентичен с този на М72. Производството на втория тип двигатели започва в Китай през септември 1966 г., а масовото му внедряване в заводската гама стартира след 1972 г. Тъй като по това време съответните резервни части и двигатели все още се произвеждат в големи количества, мотоциклетите CJ произвеждани до 1971 г. все още вървят в комплект с двигатели от първия тип. Те се отличават по това, че скоростната им кутия е идентична с тази на М72, докато при втория тип тя е изцяло нова.
През 1980 г. китайците започват производството на усъвършенстваната версия на CJ, снабдена с 12-волтова ел. инсталация, механични клапани и двигтел с повишена на 30 к.с. макс. мощност. Старият тип двигатели също продължава да се произвежда, като през 1986 г. и той получава 12-волтова ел. инсталация и скоростна кутия със заден ход. През декември 1980 г. са изработени и около 10 бр. от специалния модел CJ900, снабден с 900-кубиков двигател, който би трябвало да се разглежда като аналог на новите полицейски мотоциклети, лансирани от BMW по същото време. От този период производството на Chang Jiang нараства многократно, а фирмената гама е разнообразена с още няколко модела. Появява се дори четириместната версия с кош. Въпреки, че CJ е копие на съветското копие на BMW, днес китайците особено се гордеят със своя първи мотоциклет и го считат за изцяло своя разработка. През първите десетилетия от производството си CJ се използва най-вече в китайската армия и селското стопанство в страната, но днес една сериозна част от него се експортира в чужбина.

avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Chang Jiang - китайският двойник на BMW R71

Писане  nsskds on Пон Юни 29, 2009 7:35 am

Една красива снимка и от мен

avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Chang Jiang - китайският двойник на BMW R71

Писане  xyligan_s_balkan on Пон Юни 29, 2009 9:43 am

Де да си имах такъв мотор....... bounce
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Chang Jiang - китайският двойник на BMW R71

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите