Сокол 1000

Go down

Сокол 1000

Писане  xyligan_s_balkan on Сря Юли 29, 2009 12:12 pm

Един от най-интересните мотоциклети са тези, които са били преки участници във Втората световна война. Някои от тях са се доказали като много здрави и годни за военни и подобни действия, други - по-малко. Но общото между всички е, че колкото и много да са произвеждани, по-голямата част е унищожена и наличните машини са далеч по-малко от феновете, които имат желание да притежават подобни исторически мотоциклети. Не е тайна,че най-големите групи колекционери са в тези страни, в които са произвеждани и самите мотоциклети. Това обстоятелство не може да се обясни само с националистическите пристрастия, но и това го има. Разбираемо е че един фен на BMW в Германия е по-запален и с по-голяма страст ще плати повече от един французин или един испанец за немската машина.
Тук става въпрос за една по-различна и доста сериозна полска машина, която има доста почитатели именно в Полша. Това е страна с много тадиции в производството на мотоциклети, с което поляците много се гордеят, тъй като те обичат и ползват доста двуколесните. Колекционерски интерес към Сокол 1000 се наблюдава и сред много по-напреднали колекционери, като тези в Италия, Германия, Англия и други страни.
В началото на 20-те години на миналия век, а и по-късно в Полската войска американските тежки мотоциклети с кош - марка "Харли Дейвидсън" са представлявали голям процент. Те имали сравнително добра репутация, но все пак се проявявал един тежък и опасен дефект - рамата се оказала много слаба и не издържала на изпитанията по калните планински трасета и лоши пътища в Европа. Само след няколко месеца експлоатация в полските условия, в задната част, където се е крепял кошът, се появяват сериозни напуквания и срез на материала на рамата. Така армейските ръководители решили да поискат по-здрав, по-мощен и сигурен мотоциклет тежък вариант - с кош.
На пръв поглед, американският "Харли - CWS M111" е отговарял на повечето изисквания, освен слабата рама. Полските конструктори започнали своите разработки, като търсели разумен вариант - здрава стоманена конструкция и по възможност ниска цена на производството. Оказало се, че този вариант е почти невъзможен и в крайна сметка се спират на здрава, надеждна и високоустойчива рама, която не е възможно да бъде с ниска цена. Този "компромис" води до следващи желания за други подобрения и по-качествени конструкторски решения. Откриват се някои сходства с рамата на "Индиан" от тези години, но промените са налице и усъвършенстванията продължават. Размерите на рамата, повишената мощност на двигателя, предната вилка доста приличат на оригиналните на ХД, но специално вилката е значително подсилена. Използването на висококачествена стомана, променената предна вилка-носач е не само по-здрава, но и допълнително подобрява управлението и чувствителността й към поемане на удари и вибрации. Друга съществена промяна е в скоростната кутия и механизма за превключване на скоростите, което е дело на конструктора Милуоки, направени най-вече заради повишената мощност на двигателя. Лостът за превключване на скоростите е пренесен от дясната страна на резервоара, което облекчава управлението на мотоциклета.
Даже външният вид на двигателя и на цилиндровата глава са променени поради различното количество оребрения, които търсят по-добро охлаждане. Камерата за изгаряне в главата съшо е с нова форма. Всичките тези уж малки изменения и подобрения са довели до едни много добри резултати като цяло. Смята се, че това в никакъв случай не е поредното копие - конструктивно на американската CWS M111, която в това време е копирана в много страни по света.
Почти цялото производство е усвоено от полските фабрики и заводи, но някои елементи са били доставяни, в това число и електрическата инсталация, произвеждана от BOSCH, поради търсенето на максимална здравина и сигурност. Също така и лагерите са доставяни от лидера в тази област-SKF. Карбураторът също е дело на водещата френска фирма Zenith, а километражът и другите прибори са изработвани от швейцарската фирма Jaeger, която ги прави по лиценз на най-добрата английска фирма в този сектор - Smith. Верижната предавка също е английско производство на фирмата Renold.
Всички факти и документи говорят, че повечето от изброените по-горе вносни детайли са били усвоени постепенно от водещите полски фабрики и заводи за автомобилни и мотоциклетни части и агрегати. Това се отнася даже за такива сложни за производство детайли като карбуратора, динамото, механизма за запалването и осветителните прибори. Важно е да се отбележи, че и по-късните серии мотоциклети Сокол 1000 произвеждани почти само с полски части са изключително качествени.
Към всичко казано по-горе трябва да се добави и една друга новост в полската машина - подмяната на ръчната помпа за смазване на всички въртящи се и движещи се агрегати с нов механизъм - помпа, задвижвана от двигателя. Подобряването на смазването не само увеличава ресурса на мотоциклета като цяло, но и значително намалява разхода на смазочно масло и облекчава работата на мотоциклетиста.
Всички тези качества на новата полска машина са оценени от ръководството на полската армия. За кратко време, до началото на ВСВ в редовете на армията са вкарани 1600 екземпляра в почти всички родове войски. Изпитанията в тежките полски условия са показали завидни качества. След започването на войната, блокираната Полша постепенно затваря своите заводи и производството на Сокол 1000 е преустановено, а с това и производството на всякакви резервни части и по време на войната всички машини се експлоатират докато вървят и почти без всякакви ремонти.
След войната са оцелели не малко силно амортизирани Сокол 1000, но доста късно те са оценени от историята като интересни колекционерски обекти. Постепенно, особено в последните 15-20 години в частните колекции се появяват отделни екземпляри, които се възстановяват до перфектното им състояние. Днес в специализираните автомобилни издания и сайтове може да се срещнат обяви като тази: "Купувам CWS M111-Sokol 1000- годен за реставрация, за 15-20 000 евро...."


Малко технически данни за Сокол 1000
обем на двигателя 995 куб.см
бутала 83 мм, ход 92 мм
мощност 18 к.с./3000 об/мин
компресия 5:1
каплите сас размери 19 цола, а гумите 4,40/19, заводски оборудвани с полски гуми марка Opona Stomil
масло в картера 0,3 л
тегло без пътници и оборудване 230 кг
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Чет Юли 30, 2009 3:57 am

Хубава статия, но! „Това е страна с много традиции в производството на мотоциклети”??? Какво значи това? Какви са традициите(какво значи традиция)? Кои са мотоциклетите? Освен малката серия от неизвестната за болшинството марка „Сокол”, какви други марки са се произвеждали в Полша?
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  xyligan_s_balkan on Чет Юли 30, 2009 8:44 am

За това се консултирай с Чичко Гугъл, той ще ти отговори на въпроса......
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Чет Юли 30, 2009 12:53 pm

И все пак?! Изненадай ме с познанията си.
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  xyligan_s_balkan on Чет Юли 30, 2009 5:19 pm

Аз познания нямам. Кух съм като дъбова хралупа, това дето го пиша не са мои познания я плагиатствам от тук-оттам........ Twisted Evil
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Чет Юли 30, 2009 10:40 pm

Хулиганче, уважавам труда ти, но не ми харесва начина по който представяш фактите. Какво стой зад думите ти? Какви традиции в мотостроенето има тази страна? Какво е традиция - (същностните характеристики на дадено общество, които то съхранява във времето, предавайки ги от поколение на поколениеIdea Question Question Question )?Нищо лично, уважавам труда ти, но има грамотни хора и статии с такива елементарни грешки за тях са плод на болно въображение или фантазия.
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  xyligan_s_balkan on Пет Юли 31, 2009 9:20 am

Точно така е - аз съм болен мозък, но така си ми е добре, на никого не преча, а за теб съм останал с впечатлението, че нещо ми дишаш във врата и се стремеш винаги да ме опровергаваш. Само чакаш да напиша нещо и гледаш да се заядеш с твоите забележки и поучения.......... Не разбирам защо ти е да го правиш?! Ясно е, че си по-стар от нас в тоя Форум, и че много неща знаеш, за много неща си компетентен, а всъщност спамиш и ми осираш темите. Нищо лично, аз не се сърдя, н есъм на 5 години, но взе сякаш да ти става навик, вземи стани един админ в тоя Форум, че да въведеш някакъв порядък, бил той и твоя.......
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Пет Юли 31, 2009 1:32 pm

В голяма грешка си. Не става въпрос за дишане във врата, а любознателността ти ми харесва. Нямам намерение да ти осирам темите, дори напротив. Мислиш ли, че една такава тема, пълна с абсурди и грешки е полезна за някого. С риск да те обидя ще ти кажа, че ако това беше моя тема, щеше да ме е срам от читателите й. Така, че в случая критика е от твоя полза. Смятам, че все някой трябва да ти каже истината защото ще стане като в приказката в която всички се правят, че не виждат че Царя е гол. Драскачи много, не мисля, че искаш да си като тях. Имай в предвид, че всяка дума, всеки факт е от значение. Статиите по тематика на форума трябва да се доближават максимално до истината(без творческа измислица, все пак не пишеш роман). Извинявай за острия тон, но не мога да се съглася с такива, дребни на пръв поглед, грешки(искаше ми се да ползвам друга дума, но…). Искаш да се представиш като компетентен, ами направи го. Пиши компетентно за да спечелиш уважение. Глупост от рода на този, че Полша е страна с традиции в мотостроенето и т.н. действа негативно, въпреки целия труд, който си вложил в написването на статията, остава убеждението в читателя, че е поредната драсканица и пробужда съмнение относно компетентността на създателя й
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  sevlievoben-Jawa Perak on Пон Авг 03, 2009 3:14 am

Very Happy Не зная защо не харесваш темата или си имаш отношение някакво,но той се е постарал,има полски мотори отдавна и то повече от нас-освен Сокол има и Юнак 350 кб. и 125 кб.-SHL-MO-6T;WFM-MO-6:WSK-MO-6Z;(за тия имам инфо)ако искаш да покажеш че си ПО-..-моля докажи се,остави на другите да предценят.Цени труда и старанието колега Very Happy

sevlievoben-Jawa Perak

Брой мнения : 8
Join date : 10.06.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Пон Авг 03, 2009 10:44 am

Труда на колегата съм го признал и подчертал на няколко пъти. Темите са интересни, но си личи шувенизъм относно соц.произведенията в мотоциклетното строителство.
Според мен(подчертавам, лично мнение) традиции в мото-производството в Полша няма, въпреки споменатите от вас марки и неспоменатите мотопеди OSA, Zak, RYS и KOMAR. Традиция в копирането и доразработванито на чужди модели, твърдо ДА. Характерно е и за останалите марки произведени в бившите соц.мотори. Това е жалката истина. За нас си остава радостта и тръпката да видиш или научиш нещо за соц.машините. Радвам се, че има хора като xyligan_s_balkan да ни напомнят за тях. Но без да се пресилват нещата.
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  xyligan_s_balkan on Пон Авг 03, 2009 10:56 am

Ами и аз какво да кажа...........всеки гледа от различен ъгъл, за някои едно нещо може да е маловажно, може да е отхвърляно, да не е от първостепенно значение, но аз не се стремя да се изсилвам или да пресилвам фактите, не съм живял много в годините, когато са царували соц моторите, карам по данни от тук оттам, от тогавашната соц пропаганда и от нета от време на време...Ентусиазмът ми да представям каквото открия не се е променил, така че очаквайте включвания..... Twisted Evil


Последната промяна е направена от xyligan_s_balkan на Пон Авг 03, 2009 12:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Пон Авг 03, 2009 11:18 am

Добре казано. Тогавашната пропаганда…
По тази логика, Китай ще е най-великата държава в мотостроенето. Тези малки, жълти човечета бълват стотици модели, но поне аз не знам за нито един техен.
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  xyligan_s_balkan on Пон Авг 03, 2009 12:16 pm

Имат си KAYASAKI хахахахаахаха. А пък по твоята логика никъде в света не би трябвало да съществува нещо като лицензното производство (да оставим плагиатството), не не би следвало по този начин да се печелят нови работни места в развиващите се страни, да се подпомагат местните икономики, а просто развитите страни да вървят все напред, а останалите държавици да са във вечен застой или друг вид необлагодетелстване. По този начин, чрез лицензно производство на каквото и да е, големите компании си правят много добре сметката, че продавайки лицензи и технологии на трети старни, развиват своите приходи, като печелят от евтината работна ръка, намираща се в изобилие във въпросните страни, заемат нови пазари, и така нататъка...
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Пон Авг 03, 2009 1:27 pm

Има, има. Какво ще кажеш за немската индустрия преди, по време и след Първата и Втората световна война. След капитулацията цели заводи, заедно с инженерите са били „изнесени”(присвоени). Какво се е случило с разработките на настоящите и бъдещи модели? Вярно е, че съм пристрастен към немската машина и има защо(в момента има италиански и френски автомобил, преди тях BMW и Ауди, жена ми кара Опел, също така и два немски соц.мотори + балкан 75). Поправи ме ако бъркам, но там са оригиналите(знам BMW isetta не е туяхно и може би има още някое изключение, но като цяло...). Дори и легендата harley-davidson нямаше да е същата без откраднатото от германците.

PS: KAYASAKI… не съм го чувал, но не ме учудва.
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  xyligan_s_balkan on Пон Авг 03, 2009 9:44 pm

Немците са си технична нация, искам да кажа, че на тях им се отдава да творят, за това спор няма, както и е ясно , че много други са се учили от тях или директно са крали, като Сталин, както спомена след ВСВ. Но каква е била грешката на руснаците? За разлика от другите страни побетителки във войната - Англия и САЩ, които са крали именно технологии, които са били доста модерни и напредничави за времето, американците даже са взели и изобретателя на ФАУ1 и ФАУ2, за своите нужди в НАСА, руснаците гледали да мъкнат предимно материалната база - демонтирали част от заводите на DKW от източната част на Германия, пренесли си ги в подмосковието, и си мислели, че са много напред. За какво са им били тези счупени, амортизирани от обилното военно производство стругове и др? Отнесли са в плен главния тогавашен инженер на DKW, за да им настрои машините и да почнат да правят ИЖ 49, точно копие на DKW 350, а след това са го оставили да изгние в ГуЛаг, вместо да ползват потенциала му, защото в целия тогавашен свят, този човек се е считал за най-добрия капацитет в сферата на мотоциклетостроенето. Такъв си е славянския манталитет и това е.....И в продължение на доста години руснаците правят едни и същи неща, без грам развитие, а запада дръпна напред, и затова и ние сега сме на това дередже....
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Вто Авг 04, 2009 2:52 am

Е те за т`ва се мъча да обясня в повечето постове. Легенди, традиции, ала-бала. Истината е една и ако я пренебрегнем ще е жалко. Ето ги „традициите” и „легендите” на СССР в автомобилостроенето: http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=43&t=101526&st=0&sk=t&sd=a&start=0
Жалка картинка. Голяма и богата държава, но …
xyligan_s_balkan продължавай да ни поднасяш интересни модели и моменти от социалистическото мотостроене, но не величай копието, а оригинала. Това да копираш или плагиатстваш частично не е похвално. Проектирането и конструирането на една машина, имайки в предвид разходите и труда за създаването заслужава уважение. Голяма част от младото поколение не знае това и остава с убеждението, че соц.моторите(както и автомобилите) са плод на труда положен от производителите на тези държави. Малцина знаят, че това са копирани, закупени или най-вече откраднати, а по-късно обявени за свои „легенди”.
Най-лошото е, че собствените разработки и новаторски идеи не са реализирани, дори има такива които са продадени на безценица и успешно приложени от чужди производители.
Друг е въпроса, че по него време поне е имало някакво производство(визирам родината ни).
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  xyligan_s_balkan on Вто Авг 04, 2009 8:41 am

То е ясно, че е така, но тогава нашия форум би трябвало да е лишен от смисъл, щом не си заслужава да представяме соц моторите, повечето от които са изкопирани от тук от там, но все пак наистина е било добре че се произвежда нещо, иначе кво - нашите дядовци, баби и родители трябвало да се занимават само със земеделие...... А в една страна, появи ли се индустрия, ми се струва, че някак си вътрешната нагласа на хората се променя, повдига се самочувствието, защото едно е да си "бананова република", а друго си е да имаш заводи, да произвеждаш нещо, лошото е, че сега при нас нищо почти не се произвежда, а толкова ми се иска на мен специално да се правеха още Балкани......, да има развитие, производство, и тогава можеше все пак да си налегна парцалите и да успея да завърша ВИММЕСС
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  nsskds on Сря Авг 05, 2009 12:10 am

Напротив, не е лишен от смисъл.
Темите са интересни. Единственото което лично мен ме дразни е пресилването на нещата в социалистически стил. Самите факти и техническата част са на много добро ниво, но не моето мнение е меродавно. Това, че мисля по този начин не означава, че всички са на това мнение. Моята забележка спрямо представянето на даден модел е да се прави професионално и безпристрастно за да не се получава като в старите времена когато социалистическия строй произвеждаше „най-доброто”. Всеки може да си направи сметка и да провери какво е било нивото и развитието на мотоциклетите произведени извън границите на тези държави. През 60-те, 70-ти и 80-ти все още сме произвеждали мотоциклети – копия на довоенни модели от 40-те години. 20-30, че и 40 годишни технологии. Варно е, че са издържани и надеждни машини, но качеството на какво ниво е било? Дали поне малко се е доближавало до това на оригинала? Има и още въпроси но които може да се дискутира. Не е необходимо само да се величаят, а и да се критикуват въпросните модели. Всеки знае каква радост е да видиш едно добре изглеждащо балканче(например), а колко ще признаят какъв боклук е в действителност. Колко са слабостите и недостатъците… нима няма такива?! След като този Сокол е бил по-добър(усъвършенстван) е залязъл още преди да изгрее, а оригинала си остава като несбъдната мечта за повечето рокери(изключвам колекционерите за които той е ценен като експонат, а не като машина)? Защо след като нашите балкани са били толкова добри и продавани се е стигнало до закриване на завода? Има още редица въпроси и теми за обсъждане, свързани със социалистическите мотори, че мога да пиша цял ден.
avatar
nsskds

Брой мнения : 93
Join date : 15.06.2009
Местожителство : Варна

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Сокол 1000

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите