Simson SR1 & SR2

Go down

Simson SR1 & SR2

Писане  xyligan_s_balkan on Пет Май 08, 2009 7:53 am

Малко инфо от мен за тия два много близки помежду си модела.
Мопед Симсон СР1 е предназначен за един човек с лек багаж. Развива максимална скорост до 40 км/ч на втора скорост и 15 км/ч на първа скорост. Двигателят на мопеда е едноцилиндров двутактов,с работен обем 47,6 куб.см. Диаметърът на цилиндъра е 38 мм,а ходът на буталото е 42 мм. Компресионното отношение е 1:6. Мощност при 5000 оборота в минута 1,5 к.с. Разход - 1,4-1,6 л бензин на 100 км,като му е необходима бензинова смес с масло 4%. Поради високото компресионно отношение и големите обороти на двигателя се употребява студена свещ с топлинно число 225. Разстоянието между полюсите на свещта трябва да бъде 0,4 мм. Същото разстояние от 0,4 мм трябва да се поддържа и между контактите на прекъсвача.
Пускането на двигателя в ход става чрез педали велосипеден тип. За разлика от класическото изпълнение,при мопедите СР1 и СР2 смяната на двете скорости става чрез въртящата се лява ръчка на кормилната тръба,а с дясната се дава газ. Точното място на първа и втора скорост и неутралното положение са маркирани на кормилната тръба. Включването и изключването от на скоростите може да се извършва само при изключен съединител, което предпазва от повреждане скоростните зъбни колела.
Спирането на мопеда се извършва с предната (ръчна) спирачка,която се намира отдясно на кормилната тръба,и със задната (крачна) спирачка,която се командва чрез въртене на педалите назад. Спирането на двигателя става чрез прекъсване на тока с високото напрежение в свещта, като се завърти контактния ключ наляво.
Мопед Симсон СР2 е следващия модел в производството на завода,като на външен вид доста прилича на СР1, като се отличава от него с това, че е по-нисък и по-удобен и е снабден със спирачки с широки барабани. Компресионното отношение е повишено на 1:7. Разновидност на СР2 е СР2Е. Разликата в тях се състои в окачването, като при СР2Е вместо гумени тампони на предната вилка са монтирани пружини,и вилката е леко усилена от по-ранната версия СР2. Малко повече интересни факти имам за него.
През 1957 г. в ГДР започва производството на усъвършенствания вариант на широко известните мопеди Симсон под названието СР2. Освен външното обновяване, основната конструктивна разлика на модела е наличието на новия компактен двигател Райнметал РХ ІІ. Той е с работен обем 47,6 куб.см и диаметър и ход на буталото съответно 38 на 42 мм.
През есента на 1957 г., само няколко месеца след началото на производството мопедът е подложен на серия тестове, отразени от експерта по мотоциклетни констукции Валтер Гроспит. Ето какво пише той в една своя специална коренспонденция до в-к "Авто-Мото" от Берлин:
"От няколко месеца в ГДР се произвежда подобрения модел мопед СР2 от ВЕБ Симсон. Той стана необходим ежедневен помощник на мнозина мотолюбители. Обаче за да се докажат неговите качества и възможности,преди известно време той трябваше да бъде изпробван. От склада бе взет един модел без избор, като по този начин трябваше да се потвърди качеството на серийното производство".
Основната задача в теста е мопедът да измине 1200 км за 4 дни,като 200 от тях са през планинските пътища на Тюрингия, а още над 400 км трябваше да се изминат без спиране между Зул и Берлин. В началото на изпитанията километражът на малкия Симсон показва 2 км. Първите 500 км са изминати със средна скорост около 30 км/ч, като за целта е избран почти равния аутобан между Зул и Берлин. По време на този преход стрелката на километража стои почти фиксирана на 40 км/ч (с изключение на няколкото изкачвания). За цялото това разстояние в двигателят не са регистрирани никакви повреди или смущения, дори прекомерно прегряване. Разстоянието е изминато за десет часа, като точно регистрираната в случая средна скорост се равнява на 36,6 км/ч.
През следващите три дни са изминати още 840 км, но с по-ниска средна скорост, което се е получило единствено поради преумората на изпитателя. Така след повече от 1200 км. не е регистрирана повреда, като 90% от разстоянието е съпътствано с подаването на пълна газ.
В дните на теста времето в Източна Германия е необичайно горещо, като на места температурата достигат 35 градуса на сянка. Въпреки това обаче двигателят не показва признаци дори за малко по-високо прегряване от допустимото и остава все така безшумен.
Съвсем естествено разбира се има и някои задачи в теста, които не са по силите на скромния 50-кубиков мопед. Така например по някои от по-стръмните отсечки на планинското шосе в Тюрингия симсонът е избутван по пътя от мотоциклетиста.
Интересно е да се отбележи,че част от избраната тестова отсечка в планината съвпада с маршрута на четиридневното международно мотоциклетно състезание, организирано по-рано същата година. Именно това е и най-тежкият участък от изпитанието, който по време на надпреварата се оказва непосилен дори и за мощните състезателни мотоциклети.
Констукцията на Симсон СР2 действително се оказва толкова успешна, че много от основните му агрегати залягат и в конструкцията на неговите наследници. Така например само година след премиерата на СР2, фирмената фабрика в Зул представя нов нодел мопед, обозначен като КР50 , чийто двигател е идентичен с този на СР2, но като цяло е с по-модерна, аеродинамична външност и частично закрито задно колело. За него малко по-късно ще ви дам инфо. А ето ги коментираните моторчета - Симсон СР1 www.die-oldtimerscheune.de/bilder/sr1.jpg" target="_blank" rel="nofollow">http://www.google.bg/images?q=tbn:1NH8vyLI-W3yyM::www.die-oldtimerscheune.de/bilder/sr1.jpg www.autoservice-kiel.de/Fahrzeugrestaurierung/Simson_SR1/Simson_SR1.jpg" target="_blank" rel="nofollow">http://www.google.bg/images?q=tbn:7OoqdoAoMzp0jM::www.autoservice-kiel.de/Fahrzeugrestaurierung/Simson_SR1/Simson_SR1.jpg http://www.ostmotorrad.de/simson/sr/sr1img/sr1_letzt.jpg http://www.mopedarmy.com/img/gallery/Simson_SR1_2.jpg Сега е ред и на СР2 http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.motofreak.de/bar/images/stories/marken/simson/simson_sr1.jpg&imgrefurl=http://www.motofreak.de/bar/index.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D18&h=287&w=460&sz=111&tbnid=jS-KpyqT3zbzLM::&tbnh=80&tbnw=128&prev=/images%3Fq%3Dsimson%2Bsr1&hl=bg&usg=__Z6c3CsUpL5umguABdVlSxnaHc2M=&ei=mDcESrHFMpC6sgbf75nCCA&sa=X&oi=image_result&resnum=3&ct=image http://www.mopedarmy.com/img/gallery/simson.jpg http://www.mopedarmy.com/img/gallery/img_0001.jpg
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Simson SR1 & SR2

Писане  grishitu on Сря Дек 09, 2009 2:24 am

имам един въпрос, та той е, има ли някои на които да му работят светлините на симсона и как ги е вързал?
като махна капака има една клема на която има 2 болтчета, а към нея доколкото виждам отиват 3 кабела. до извода които стигнах е че и двете са "+", кое за какво е? ако е възможно кякои да ми щракне една снимка и да ми обясни кое как е вързано, че съслаците непрощават на нищо гризът на ред.
благодаря предварително.

grishitu

Брой мнения : 5
Join date : 25.09.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Simson SR1 & SR2

Писане  xyligan_s_balkan on Сря Дек 09, 2009 3:14 am

Моите светлини работят, но сега не мога да говоря по памет кое как е свързано, защото моторчето е далече от мен, но можеш да поставиш въпроса си тук http://bgsimsonimz.forumotion.net/forum.htm Smile
avatar
xyligan_s_balkan

Брой мнения : 149
Join date : 05.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Simson SR1 & SR2

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите